söndag 16 maj 2010

Förbifart Stockholm – 1 300 000 kr per meter

Det finns projekt som görs av prestige. Igår presenterade regeringen sina nya satsningar på infrastruktur. Det blir 482 miljarder kronor som i huvudsak ska läggas på motorvägar runt om i landet. (En förhållandevis liten del ska också gå till järnvägen.)

Här i Stockholm har alliansen gett sig fan på att bygga en ny motorväg. Förbifart Stockholm planeras bli drygt två mil och går över västra delen av staden. Svenska naturskyddsföreningen, miljöförbundet jordens vänner och andra miljöorganisationer är överens – fler motorvägar ökar biltrafiken och koldioxidutsläppen. Naturvårdsverket menar att förbifarten inte är förenlig med miljöbalkens bestämmelser som syftar att främja en hållbar utveckling.

Förbifart Stockholm beräknas kosta 28 miljarder kronor, det vill säga ungefär 1,3 miljoner kronor per meter. Den största delen, 23 av de här miljarderna ska tas från trängselavgifterna. När man införde trängselavgifter på försök i Stockholm 2006 var tanken att pengarna från biltrafiken skulle gå till att bygga ut och förbättra vår kollektivtrafik. En omfördelning från miljöskitiga bilar till ett klimatvänligt kollektivt åkande. Nu blir det istället tvärt om.

Varje vinter blir det snökaos, på hösten blir det lövhalka och året runt är det trängsel och förseningar i kollektivtrafiken. Gamla vagnar behöver bytas ut, spårnäten utvidgas och man skulle kunna göra månadskort betydligt billigare. I många andra länder i Europa bygger man snabbtåg och spårvagnar, men här i Stockholm säger alliansen nej till kollektivtrafik. Pengar som skulle användas till tunnelbanor, bussar och pendeltåg går istället till ännu fler motorvägar och mer biltrafik.

Att bygga fler vägar och motorleder när vi istället behöver minska våra utsläpp är helt bakvänt. Regeringen vill gärna låta handlingskraftig och miljösmart, men när man lägger 1,3 miljoner per meter på att bygga Förbifart Stockholm är det tydligt att man skiter i allt vad miljö- och klimatmål heter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar