söndag 16 maj 2010

Krigsövning i Rinkeby ställdes in

Under förra helgen ordnade Livgardet en militär övning för utlandsstyrkan. En del av utförandet var planerad att förläggas i Rinkeby, en övning som ingick som ett sista led i utbildningen innan soldaterna skickas till Afghanistan. Sex fullt beväpnade soldater skulle tränas i att under krigsförhållanden vistas i en mångkulturell miljö och ”prova på hur det känns att vistas på en plats för olika språk och kulturer sammanstrålar”. Övningen presenterades 1 april och fick många att tro att det hela var ett skämt.

- det är fullständigt smaklöst att man ser på Rinkeby som någon sorts träningscenter. Många som bor i Rinkeby kommer från krigsdrabbade områden och har traumatiska minnen. Att då förlägga en övning med fullt utrustad militär i området är ingenting annat än ett hån mot Rinkebyborna, säger Tove Liljeholm, ordförande för Ung Vänster Storstockholm.

Efter hård kritik, bland annat från Vänsterpartiet och lokala organisationer valde man att förändra upplägget på övningen och den genomfördes utan att man befann sig i området.

- det är bra att man valde att göra om övningen. Men fortfarande kvarstår försvarets inställning och syn på förortsområden som Rinkeby. I och med debatten om kravallerna i Rosengård och stenkastningarna i Tensta där ungdomar utmålas som potentiella terrorister och våldsverkare blir försvarets agerande ännu ett steg i att skapa en fördomsfull bild av miljonprogrammets områden, fortsätter Tove.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar